O calatorie in acest teritoriu neimblanzit al crestelor golase, al vailor adanci, al lacurilor si raurilor inghetate devine o calatorie in timp, in era glaciara, chiar daca in ultimele doua secole natura incearca sa recucereasca peisajele recent eliberate din stransoarea paturii de gheata.
Fosta provincie tarista, devenita mai apoi un nou El Dorado, Alaska a devenit in prezent un paradis al oricarui pescar sau vanator. Pe 30 martie 1867, William...
[ Citeste tot ]
O calatorie in acest teritoriu neimblanzit al crestelor golase, al vailor adanci, al lacurilor si raurilor inghetate devine o calatorie in timp, in era glaciara, chiar daca in ultimele doua secole natura incearca sa recucereasca peisajele recent eliberate din stransoarea paturii de gheata.
Fosta provincie tarista, devenita mai apoi un nou El Dorado, Alaska a devenit in prezent un paradis al oricarui pescar sau vanator. Pe 30 martie 1867, William H. Seward (secretarul de stat american) si baronul Edouard Stoeckl (ambasadorul Rusiei in Statele Unite) au semnat o intelegere cunoscuta mai apoi ca Seward's Folly sau Seward's Icebox (Congelatorul lui Seward) - prin care America achizitiona de la Imperiul Tarist provincia Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Ziua urmatoare, treisprezece oficiali americani porneau catre proaspat dobanditul teritoriu, extrem de aspru si neprimitor, brazdat de munti cu paduri de conifere si acoperit mai mereu de zapada si gheata, multa gheata. Declarata stat federal in anul 1959, Alaska este un teritoriu captivant, ce ofera privelisti impresionante, un taram cu adevarat unic. Diferita de orice alta regiune din lume, Alaska este un taram virgin, variat si - mai presus de toate - pitoresc, unde turistul dornic de cunoastere si inedit va avea parte de experiente de neuitat: impresionanta viata salbatica, lacuri cu ape cristaline in care se oglindesc ghetari impunatori si piscuri muntoase semete si o cultura aborigena unica. Si nu numai...
Aici, soarele straluceste, dar e noapte. Sau e intuneric-bezna in miezul zilei. Din cand in cand, o perdea-curcubeu care pluteste ireal sparge monotonia celor sase luni de noapte continua. Eschimosii, amerindienii, dar si cei mai mari exploratori ai lumii au incercat sa descrie in cuvinte nuantele aurorei boreale. Poetii, romancierii s-au straduit si ei. Descrierile lor, insa, oricat de maiastre, palesc considerabil in comparatie cu senzatia vizuala, reala, a fenomenului. Alaska este un tinut care are multe de oferit turistilor, in afara de ineditul fenomen. Strazile Alaskai sunt cea mai buna sursa de cultura nationala. Peste tot gasesti tarabe cu totemuri, muzica traditionala si localnici care danseaza. De asemenea, exista numeroase muzee, expozitii, centre culturale si locuri unde au loc festivaluri nationale si toate sunt deschise vizitatorilor. Fie ca vrei sa studiezi cultura locala sau a altor tari, o lista lunga de evenimente si locuri te asteapta. Iti recomandam sa nu ratezi o vizita la Muzeul de Iconografie Rusa.
Alaska este cea mai cautata destinatie pentru amatorii de vacante in natura. Aici, aventurile sunt la tot pasul. Un exemplu bun ramane escaladarea celui mai mare munte din America de Nord, Muntele McKinley, localizat in Parcul National Denali. Parcul National Katmai este cunoscut pentru Valea celor 10.000 de fumuri - vulcanii activi (14 la numar), pestii (toate tipurile de somon), cea mai mare populatie de ursi bruni protejata vreodata de o rezervatie - toate acestea fac din Katmai unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Alaskai.
Animalele salbatice pe cale de disparitie, miile de specii de pasari - in esenta, salbaticia Alaskai ramane, probabil, cea mai de pret caracteristica a acestui stat, cea care ii aduce si atat de multi vizitatori. In plus, Parcul National Glacier Bay din sudul Alaskai este o adevarata lectie de geografie, ghetarii se retrag lasand in urma un peisaj de roci multicolore si paduri vechi de sute de ani.
[ Ascunde ]