Asia

Japonia Sfaturi de calatorie

Experiente intre trecut si viitor
Sfaturi de calatorie

Japonia este o tara scumpa pentru turisti, dar nu cu mult, daca raportam la tarile Europei de Vest. Totusi, poate fi mai putin costisitoare daca esti atent cu cheltuielile. Si poti fi sigur ca intotdeauna in schimbul banilor cheltuiti vei obtine o calitate ridicata a produselor si serviciilor. Nu sunt multe locuri in lume care sa aiba o astfel de o cultura unica, fascinanta si in acelasi timp sa fie o tara dezvoltata. Oamenii sunt extraordinar de politicosi, trenurile sunt confortabile si intotdeauna sosesc la timp, cazarea este de un standard ridicat, iar mancarea este delicioasa. In acelasi timp Japonia a fost pentru mult timp pe primul loc in topul tarilor cu cea mai mica rata a criminalitatii. Chiar si orasele mari precum Tokyo si Osaka sunt extrem de sigure. Nu numai ca infractiunile impotriva turistilor sunt practic nemaiauzite, dar chiar si lucrurile personale lasate accidental in tren sau taxi, pe banca unui parc, sau in restaurante sunt, in general, predate de gasitor la postul local de politie.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Japonia accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Japoneza
Limba oficiala este Limba japoneza. Mai mult de 99 % din populatie vorbeste japoneza ca prima limba.
Limba japoneza este o limba aglutinanta, cu forme verbale si de vocabular special, care indica starea relativa a vorbitorilor si ascultatorilor.
Accentul se pune in special pe memorarea unor silabe, care prin alaturare vor duce la formarea unui cuvant cu o anumita forma si functie gramaticala.

Vestimentatie

Odata cu cresterea numarului de turisti, stilul occidental de imbracaminte a devenit destul de popular. Hainele trebuie sa fie comode si usoare, din bumbac, pantaloni si camasi cu maneci lungi, potrivite anotimpului. Regulile de conduita privind vestimentatia, atat in oras cat si in zonele rurale, sunt destul de conservatoare. Ca sa nu ofensezi pe nimeni, trebuie sa porti haine decente in locurile publice (recomandat atat pentru femei cat si pentru barbati), care sa iti acopere picioarele si mainile, fiind acceptate manecile scurte si pantalonii trei sferturi.
Daca vei calatori in zonele cu altitudini ridicate (Hokaido, zonele centrale inalte), este indicat sa ai la tine si haine calduroase pentru seara, intrucat aici temperaturile pot scadea pana la 8°C chiar si vara, iar pentru escaladari se recomanda haine calduroase si incaltaminte de munte. Iernile in nordul Japoniei sunt friguroase si trebuie sa incluzi in bagaj haine foarte calduroase. Se recomanda incaltaminte confortabila (gen pantofi sport, nu sandale) si purtarea unei palarii, care sa te protejeze de soare. Pentru zonele rurale, este preferabil sa ai cizme in care sa poti fixa pantalonii, pentru o protectie mai buna impotriva intepaturilor de insecte. Daca se viziteaza temple, este important sa fii imbracat decent, atat barbatii cat si femeile trebuie sa aiba umerii si genunchii acoperiti. In timpul sezonului cald, este bine sa ai la indemana o pelerina impermeabila in cazul ploilor usoare si scurte.

Reguli de conduita

Stilul de viata japonez este foarte diferit de cel european. Desi japonezii au preluat foarte multe din obiceiurile si gandirea occidentala, le-au transformat conform gandirii japoneze, personalizandu-le intr-un fel. Este evident faptul ca fiecare popor intelege diferit viata, aplicand reguli diferite; insa culturile occidentale par sa fie mai omogene din acest punct de vedere, regulile aplicate fiind asemanatoare, in timp ce modul de gandire japonez este mai degraba opus. In viata de zi cu zi este bine sa respecti urmatoarele reguli:
Cand mergi in vizita la o familie de japonezi trebuie sa te descalti la intrare si sa iti iei papucii de casa special pregatiti pentru vizitatori. Daca esti invitat sa intri in camera cu tatami, trebuie sa iti lasi papucii de casa la intrarea in camera deoarece pe tatami se umbla fie cu sosete, fie in picioarele goale. Daca mergi la toaleta, trebuie sa iti lasi papucii de casa la usa si sa iei papucii pentru baie. Nu ai voie sa porti papucii de baie prin casa. Cand te desscalti pentru a intra intr-o camera, trebuie sa calci descult direct in acea camera.
Nu ai voie sa intarzii la intalniri; cel mai bine ar fi sa ajungi cu 5 minute inainte de ora stabilita.
Nu exista obiceiul ca doamnele sa intre primele sau sa deschizi usa unei doamne.
Evita contactul vizual prelungit, precum si bataile pe umar sau orice fel de contact fizic. La barbati se accepta in ultimul timp sa dea mana cand fac cunostinta, dar cam atat. De obicei se pastreaza distanta.
Schimbul de carti de vizita este foarte des intalnit. Trebuie sa sai si sa primesti cartea de vizita cu ambele maini. Cand primesti o carte de vizita trebuie sa te uiti a ea si sa o citesti (sau macar sa te faci ca o citesti) dar sa nu o pui direct in buzunar sau in geanta. Niciodata nu trebui sa o pui in buzunarul din spate al pantalonilor, deoarece este ofensator pentru cel care v-a dat-o.
Daca simti nevoia sa iti suflii nasul, cel mai bine ar fi sa iesi din camera sau eventual sa mergi la toaleta. Daca nu este posibil atunci trebuie macar sa te intorci cu spatele pentru a evita ca ceilalti sa te vada.
Pe scarile rulante se sta pe partea dreapta in zona Kansai si pe partea stanga in zona Kanto.
Daca un japonez nu intelege daca despre el se vorbeste sau el trebuie sa raspunda la o intrebare, atunci va intreba “cine? eu?” aratand cu degetul la nas si nu la piept.
Cand mergi in vizita la cineva trebuie neaparat sa duci un cadou sau o mica atentie. Cel mai indicat este ceva din domeniul culinar. Daca esti strain potrivit este sa aduci ceva de mancare sau dulciuri specifice tarii.
A da cadouri este un obicei des intalnit in Japonia, dar un cadou scump necesita in raspuns un cadou la fel de scump. Asadar, evita astfel de cadouri si limiteaza-te la cadouri de “bun-simt”.
Este nepoliticos sa desfaci un cadou imediat primit, sau daca vrei neaparat, atunci ar fi bine sa intrebi persoana de la care ai primit cadoul respectiv daca poti sa-l desfaci in fata celorlalti.
Daca imbraci un kimono, infasoara partea stanga a kimonoului peste cea dreapta (doar persoanele decedate sunt infasurate invers).
Daca servesti masa cu localnici, este important sa spui Itadaki-masu inainte de masa si Gochisou-sama la
final. Astfel multumesti pentru masa
Inainte de a servi masa, mesenii primesc prosoape sau servetele umede calde ce vor fi utilizate numai pentru stergerea mainilor; va fi un gest de impolitete folosirea acestora dupa masa sau pentru a te sterge pe fata.
Bolurile (castronasele) pot fi ridicate la gura insa nu trebuie atinse decat atunci cand contin supa; alte feluri de mancare se consuma din boluri cu betisoarele.
Sosul de soia este servit in vas separat cu exceptia mancarurilor care contin efectiv astfel de sos; mancarea se inmoaie in acest sos si nu se toarna peste preparat.
Cand mananci sushi, inmoaie in sos doar partea cu peste, nu si pe cea cu orez deoarece orezul se va desprinde.
Este politicos sa termini tot din farfurie, mai ales orezul.
Dupa ce ai terminat de mancat este indicat sa asezi farfuriile si celelalte vase in aceeasi ordine ca la inceput.
Nu este indicat sa te servesti singur cu bauturi. In Japonia se obisnuieste ca invitatii sa-si toarne unii altora bautura in pahare. Trebuie sa fii tot timpul atent ca cel de langa tine are paharul plin. Daca cineva vrea sa iti toarne bautura in pahar trebuie sa golesti imediat paharul si sa-l indrepti spre el.
Nu incepe sa bei decat atunci cand toata lumea are paharele pline. De obicei se tine un toast si se zice Kampai.
Betisoarele se tin de capat si nu de mijloc.
Cand nu folosesti betisoarele, sau ai terminat de mancat, pune-le pe masa in fata ta, cu varfurile inspre stanga.
Nu infige betisoarele in mancare pe verticala si mai ales in orez (numai la mesele de dupa inmormantari se infig betisoarele pe verticala, sau in bolurile de ofranda ce se aseaza pe altare).
Nu te folosi de betisoare pentru a arata spre un obiect sau o persoana.
Nu gesticula cu betisoarele in mana, fluturandu-le dintr-o parte in alta.
Este acceptat sa ramai incaltat atunci cand vzitezi exteriorul unui templu, dar daca vrei sa pasesti in interior, unde sunt prezente imaginile sacre ale zeilor, va trebui sa iti lasi incaltamintea la intrare.
In templele budiste nu este permis sa ai capul la o inaltime mai mare decat cea a lui Buddha, de aceea in unele locatii vei fi invitat sa stai pe jos. Calugarilor budisti le este interzis sa atinga sau sa fie atinsi de o femeie si chiar sa accepte ceva din mana unei femei.
Comportamentul intr-un templu trebuie sa fie decent si plin de respect. Este recomandat sa porti haine decente; atat femeile, cat si barbatii trebuie sa-si acopere picioarele si umerii la intrarea in temple. Se considera lipsa de politete sa intri in aceste locuri in pantaloni scurti sau stramti, cu fuste mini, sau cu tricouri cu bretele.

Sfaturi financiare

Cel mai bine ar fi ai la tine USD, pentru a schimba yeni in Japonia, deoarece are un curs mai avantajos decat euro.
In Japonia bacsisul nu este asteptat si in multe situatii oferirea acestuia poate fi considerata o lipsa de politete. Totusi datorita influentei turismului occidental, aceasta practica a devenit tot mai comuna. Astfel incat a devenit important sa ai in vedere pentru acesta: ghizii, soferii, valetii, pentru a obtine serviciile complete. Recomandam sa oferi mai degraba un mic cadou decat o suma de bani pentru a recompensa serviciile, iar daca alegi sa oferiti bani, acestia trebuie sa fie neaparat intr-un plic.
Japonia este o tara scumpa pentru turisti, dar nu cu mult, daca raportam la tarile Europei de Vest. Totusi, poate fi mai putin costisitoare daca sunteti atenti cu cheltuielile. Si puteti fi siguri ca intotdeauna, in schimbul banilor cheltuiti, veti obtine o calitate ridicata a produselor si serviciilor. Nu sunt multe locuri in lume care sa aiba o astfel de o cultura unica, fascinanta si in acelasi timp sa fie o tara dezvoltata. Oamenii sunt extraordinar de politicosi, trenurile sunt confortabile si intotdeauna sosesc la timp, cazarea este de un standard ridicat, iar mancarea este delicioasa.
- 1 pranz la un restarant mediu = 800 - 1.500 yeni
- 1 bere locala = 500 yeni
- 1 cafea = 350 yeni
- 1 bilet intrare la un templu = 500 yeni

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • NOU: Iti oferim posibilitatea de a incheia asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno), pentru orice pachet pe care il achizitionezi.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra