1. Localnici
Japonia este spectaculoasa mai ales datorita locuitorilor ei. Modul in care gandesc, in care pun cuvintele in ecuatia unei propozitii, valorile dupa care se conduc, politetea, zambetul lor cumva inocento-naiv, tipul de frumusete, eleganta femeilor, tinuta corpului, gatul lor mereu in tensiune, oarecum cambrat, disciplina, nobletea, lipsa individualismului, formalismul si multe altele sunt diferite de ceea ce stiu. Nu in opozitie, ci doar altfel. Si tocmai de aceea nu este usor sa intelegi Japonia, sa zgarii cat de cat suprafata a ceea ce as numi eu astazi “sufletul japonez”, ceea ce se afla dincolo de atractii, dincolo de poze.
2. Gastronomia
Dincolo de atractiile clasice din aceasta tara eu am descoperit cu mare incantare bucataria traditionala incpand cu micul dejun auster dar plin de savoare pana la o cina intr-un sushi bar in Tokyo sau o cina sashimi sub liniile de tren in Shinjuju, pentru a a avea una din cele mai minunate experiente in Takayama unde am avut o cina private traditionala cu Hida Beef.
3. Arta
Viziteaza Japonia pentru emotiile rafinate, nuantate, pe care le trezeste in privitor arhitectura caselor traditionale. Calatoreste in Japonia pentru castelele splendide si sobre totodata in care astepti sa auzi in orice moment sunet de sabii. Descopera in Japonia toate acele forme de arta care vorbesc de fapt despre arta de a trai frumos.
4. Tokyo
Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult este faptul ca vechile traditii, arte si meserii coexista in armonie cu tehnologia moderna. In Tokyo spre exemplu, printre colosii de otel si sticla, gasesti oaze de liniste si relaxare in gradinile zen sau templele si altarele dedicate divinitatilor adorate. Vizitarea gradinilor este o forma de relaxare pe care japonezii o prefera indiferent de vreme. Unul dintre obiceiurile practicate cu strictete si in prezent este ceremonia ceaiului, moment de solemnitate si importanta vitala pentru japonezi si de curiozitate maxima pentru turisti.
5. Kyoto
In Kyoto vei descoperi Japonia pe care o pastrezi in imaginatie: gradini neasemuite, casute ascunse ale poetilor si artistilor, porti de piatra arcuite, gheise disparand in spatele unei usi ascunse...
6. Mostenirea culturala
In Matsumoto am descoperit spiritul samurailor si am inteles mai multe despre aceeste personaje legendare ale Japoniei. Este fascinant modul in care samuraii, desi au disparut dainuiesc inca prin mostenirea lor culturala si spirituala pe intreg cuprinsul tarii”.
7. Traditie
Identitatea japoneza ma duce cu gandul la casele traditionale si castele magnifice de secol XVII, la gheise si samurai, la sabii si kimonouri, la pesti koi si gradini zen, la porti rosii si lampioane de piatra, la usi din hartie de orez in care se desfasoara in perfecta armonie un ritual de servire a ceaiului.
8. Hakone
Regiunea Hakone este renumita pentru imaginea muntelui sacru care se oglindeste in lacurile din zona (5 la numar). Trebuie sa ai mare noroc sa ajungi la statia 5 de pe munte si sa prinzi senin, astfel incat sa vezi capisonul de zapada de pe varful muntelui vulcanic. Daca ai acest noroc insa, vei ramane cu o imagine de neuitat.
9. Kyoto
Peste toate bijuteria acestei tari ramane Kyoto. Kyoto este mai mult decat un oras, este esenta spiritului si a traditiilor japoneze in toate aspectele. Templele sunt cu adevarat fabuloase si iti este greu sa te desparti de fiecare in parte. Parcurile cu mireasama imbatatoare a ciresilor infloriti, stradutele si arhitectura caldirilor din Gion, zambetul oamenilor si coloritul portului traditional te fac in mare parte sa vrei sa ramai aici. Iar o seara cu o cina in compania unei Maiko este tot ceea ce ai nevoie pentru a-ti implini intreaga viziune despre acest popor minunat.
10. Japonia feudala
M-au atras si impresionat dintotdeauna povestile gheiselor si istoria samurailor, am fost fascinata de meticulozitatea japonezilor si de superbele lor gradini, iar palatele, templele budiste si altarele sintoiste sunt uimitoare prin detalii si impunatoare prin dimensiuni.
11. Arhitectura
Identitatea japoneza ne duce cu gandul la casele traditionale si castele magnifice de secol XVII, dar am invatat in Japonia ca noul este parte integranta a culturii lor. Am invatat sa admir arhitectura contemporana a lui Kengo Kuma, Kenzo Tange, Tadao Ando sau Kazuyo Sejima si am invatat ca o experienta in Japonia nu este completa (sau poate fi dezamagitoare) daca te limitezi la doar la arhitectura traditionala. Mi-a ramas intiparit in nari mirosul lemnului vechi al constructiilor japoneze dar e pacat ca nu „dam cezarului ce-i al cezarului” si sa uitam ca in ultimii ani japonezii au participat intens la toate curentele avangardiste din lumea occidentala.