Orientul Mijlociu

Iordania Sfaturi de calatorie

Aventura descoperirii comorilor culturale
Sfaturi de calatorie

Iordanienii sunt oameni calzi, prietenosi si ospitalieri, fiind inclinati sa ierte strainii care incalca regulile de eticheta, daca acestia depun eforturi pentru a le respecta obiceiurile locale.

Respectati Islamul, religia dominanta a tarii precum si monarhia iordaniana. Monarhia are sustinere puternica din partea poporului si este pro-occidentala, deschisa la reforma, cum sunt de astfel si oamenii din Iordania.

Retineti ca in perioada Ramadanului, multe restaurante, in special cele din afara capitalei, sunt inchise in timpul zilei. Nu este politicos fata de localnicii care tin post sa mancati ziua pe strada.

Iordanienii intarzie in general, pana si o jumatate de ora, asadar fiti rabdatori si nu va pierdeti cumpatul, pentru ei este ceva normal. Aceste lucruri se pot intampla si din cauza transportului fara orar fix.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Se obtine la sosirea pe aeroport
  • Valoarea taxei de viza: 56 USD

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Iordania in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Araba

Limba araba este limba oficiala a Iordaniei; limba engleza este larg inteleasa si vorbita in randul clasei de mijloc si superioare. In procentaje, grupurile etnice sunt: 98 % arabi, (circa 80% dintre arabi se autoidentifica a fi palestinieni, iar elita conducatoare militara si politica este beduina - circa 20 %, ca si dinastia iordaneza.

Salut = As-Salaam Alaikum
Raspuns la Salut = Wa-Alaikum-Salaam
Multumesc = Shokran (pronuntat Șukran)
Cu placere = Afwan
Va rog = Men Fadlek
Buna seara = Masaa el kheer (pronuntat Masa ilkhir)
Buna dimineata = Sabah el kheer (pronuntat Sabah ilkhir)
La revedere = Ma’a salama (pronuntat Maa assalaama)
Imi pare rau = Aasef! (pronuntat Ana asif)

Vestimentatie

Cea mai importanta regula de conduita pentru femeile care calatoresc intr-o tara islamica este legata de vestimentatie. Ca regula generala, femeile trebuie sa se imbrace modest. Bratele si picioarele trebuie sa fie acoperite, iar hainele sa fie suficient de largi si de groase pentru ca forma trupului sa
nu se distinga.
Datorita traditiei islamice, arabii nu-si arata nuditatea, asadar nu faceti acest lucru, indiferent de eveniment sau ocazie. Pe plajele publice barbatii pot purta sort si tricou, iar femeile nu se vor afisa in costum de baie.
In general tinuta trebuie sa fie conservatoare. Barbatii, pot purta pantaloni lungi, lejeri si tricouri sau camasi mai largi. Pentru femei nu sunt indicate fuste scurte sau peste genunchi, nici bluzele foarte scurte, decolteurile largi sau bluze, tricouri stramte purtate fara sutien.
Iordania are un climat cald, dar este important sa stii ca temperaturile pot fluctua foarte mult, chiar pe parcursul unei singure zi, mai ales daca esti in desert. Pune in bagaje imbracaminte atat pentru temperaturi ridicate cat si scazute, iar a purta mai multe straturi de haine este cea mai buna modalitate de a te imbraca.
Esarfa - atat pentru zilele racoaroase cat si pentru a-ti acoperi umerii sau capul cand intri intr-un lacas religios.
Cand calatoresti in afara oraselor evita hainele de culoare neagra, sunt ideale nuante de kaki si gri.
Incaltaminte confortabila, gen pantofi sport, nu sandale. Poti purta sandale in orasele mari.
Pentru Petra itu recomandam sa ai pantofi care acopera complet laba piciorului deoarece orasul in sine este un amestec de nisip rosu si pietris. Ia in considerare ca aerul uscat si praful din desert este extrem de distructiv pentru pielea incaltamintei.
Nu impacheta pantaloni scurti. Purtarea acestora, atat de catre femei cat si de barbati, nu este bine vazuta de catre localnici. Pentru zilele calduroase foloseste pantaloni trei sferturi, capri.
Rochie sau fusta pentru doamnele care vor sa iasa seara in oras.

Reguli de conduita

Evita sa faci orice fel de remarci privitoare la Islam.
Incearca sa nu canti sau sa vorbesti tare in momentele rugaciunii din zi sau noapte.
Nu intrerupe sau atrage atentia unui iordanian in momentul rugaciunii si ofera-i spatiul necesar pentru a-si desfasura ritualul.
Intotdeauna, inainte de a intra intr-o moschee, trebuie sa te descalti; este privit ca o ofensa grava daca vei intra incaltat.
In Iordania, formulele de intalnire si salut sunt importante iar uneori nerespectarea lor poate deranja. Cu
toate acestea, nu se folosesc apelative ca Domn/Doamna decat la intalniri oficiale sau redactari de
documente.
Salutul este “Salaamu Aleikum” -Pacea fie cu tine!. Se raspunde cu “Wa’aleikum as-salamma” - Pacea fie si cu tine!
Respectul aratat fata de persoanele mai in varsta cat si amabilitatea fata de prieteni poate fi observata adesea si pe strada cand poate fi auzita frecvent urarea "Ahlan wa sahlan" - Iti urez bun venit!
Cand se intalnesc doi barbati, acestia isi strang mana dreapta cu caldura. De obicei aceasta strangere se prelungeste. Daca cei doi barbati sunt inruditi sau apropiati, aceasta strangere de mana este insotita de trei pana la cinci saruturi pe obraz. Primul sarut incepe pe obrazul stang, urmate de unul sau mai multe pe cel
drept.
Cand se intalnesc doua femei, acestea se saluta in acelasi fel ca barbatii cu o strangere de mana.
Cand un barbat intalneste o femeie, de obicei acestia nu isi strang mainile. Femeia arata acest refuz prin incrucisarea bratelor la nivelul pieptului. Intotdeauna, barbatul trebuie sa astepte ca femeia sa intinda prima mana pentru salut.
In camerele de oaspeti exista de obicei cotiere sau “farsha” care delimiteaza spatiul personal.
In cazul plimbarilor, persoanele dintr-un grup stau apropiate si se ating sau se tin de brat cand sunt intr-o discutie.
Musulmanii sunt directi cu turistii si pun intrebari despre tara din care provin, care este situatia politica, salariul sau nivelul de trai. Complimentele sunt binevenite, intaresc relatii sau formeaza prietenii.
Barbatii ar trebui sa evite apropierea exagerata fata de o femeie.
Nu este recomandat ca un barbat sa adreseze complimente directe femeilor musulmane si in plus, trebuie sa evite pe cat posibil contactul vizual cu acestea.
Nu este acceptat ca o femeie si un barbat care nu se cunosc sa stea in aceeasi incinta. Din acest motiv turistelor li se recomanda sa evite sa calatoreasca singure cu taxiul (pot fi refuzate, sau chiar agresate verbal).
In mijloacele de transport public, nu te aseza langa o persoana de sex opus daca nu exista grad de rudenie cu aceasta.
Imbratisarile, sarutul in public sau alte dovezi de afectiune sunt considerate a fi comportament indecent.
Nu uita ca foarte multi arabi NU consuma alcool. Nu oferi bauturi alcoolice musulmanilor.
Nu fuma in public.
Cere intotdeauna permisiunea inainte de a fotografia un localnic, deoarece in anumite zone fotografirea
este interzisa.
Abundenta bucatelor servite la masa tine de ospitalitatea iordanienilor fiind considerata de acestia drept "karam", adica generozitate/ospitalitate.
Nu face complimente asupra vreunui lucru din locuinta pe care o vizitezi deoarece gazda va crede ca il doresti drept cadou si va insista sa il iei la plecare.
In marea majoritate a tarilor arabe gazda ofera vizitatorilor ceai sau cafea. Este politicos sa nu refuzi.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda oficiala este dinarul iordanian – JOD. Un dinar este subdivizat in 1000 de fils, sau 100 qirsh (denumire locala) sau 100 piastri (denumire oficiala).
Exista in bancnote de 50, 20, 10, 5 si 1 dinar. Monedele exista in denominatii de 500 fils, 250 fils, 100 fils, 50 fils, 10 fils.
Conversie: 1 JOD = 1.1 EUR / 1 JOD = 1,41 USD (1 USD = 0,71 JOD)
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Desi poti schimba relativ facil toate valutele importante, iti recomandam sa ai la tine USD pentru schimburile valutare, intrucat Banca Centrala a Iordaniei a impus o rata de schimb fixa in raport cu dolarul american inca din 1995.
Vei gasi banci si case de schimb valutar in majoritatea oraselor, la trecerea frontierei si la aeroport.
O rata mai buna de schimb vei gasi la banca fata de casele de schimb valutar, insa diferenta nu este semnificativa, decat pentru sume importante.
Poti schimba valuta si la marile hoteluri (daca esti cazat la ele), insa la o rata de schimb dezavantajoasa.
Desi teoretic la casele de schimb nu se percepe comision, practica o contrazice, asa ca verifica bine inainte de face un schimb. Casele de schimb sunt deschise uneori si pana la ora 21:00.
CARTI DE CREDIT & ATM
Cardurile de credit nu reprezinta cel mai uzitat mod de a face tranzactii, insa le poti folosi in supermarketuri, hoteluri si restaurante de top, agentii de turism, unele magazine de suveniruri (daca in magazinul incare esti nu exista posibilitatea folosirii cardului intreaba la magazinele apropiate). Este bine de stiut ca uneori valoarea comisionului perceput este de 5%.
Sunt acceptate majoritatea cardurilor de credit, in special Visa, dar si MasterCard, American Express, Cirrus, Plus.
ATM-urile sunt destul de raspandite, chiar si in orasele mai mici. Trebuie sa stii ca sunt foarte accesate in perioada sarbatorilor locale, cand poti ajunge in situatia de a nu mai gasi fonduri. Acest lucru se intampla si daca banca este inchisa pentru o perioada mai lunga. Daca insa esti la Wadi Rum, trebuie sa stii ca aici nu exista ATM instalat la Centrul turistic, asadar toti ghizii se astepta sa platesti numerar.
Nu exista taxe locale pentru retrageri de numerar, insa exista un maxim acceptat de pana la 500 JOD, in functie de cardul pe care il ai. Bancile au anunturi in engleza despre tipurile de carduri acceptate la ATM.
BACSISUL
In Iordania tipping-ul este nu doar obisnuit ci asteptat si apreciat in schimbul unor servicii bune. Iordanienii, ca in majoritatea tarilor arabe, negociaza preturile si cer bacsis pentru majoritatea seviciilor oferite turistilor. Este bine sa ai tot timpul maruntis in buzunare pentru orice eventualitate.
Transportul bagajelor: 1 USD/bagaj;
Receptioner: 1 JOD sau 1 USD (rezervarea unei mese in restaurant, chemare taxi, etc.);
Cameriste: 1 JOD sau 1 USD, fiind bine sa il dai in avans pentru servicii mai bune;
Ghizi: nu este obligatoriu, dar este dorit. Ofera 1-2 JOD pentru aceste servicii. Pe langa obiectivele turistice mari (Petra) exista carausi cu magari, cai sau camile ce vor dori un pret separat pentru transport. Stabileste pretul cu acestia inaintea calatoriei.
Ghizi privati pentru un tur sau mai multe - daca esti multumit de servicii poti da bacsis, va fi apreciat.
Taxi: plateste suma rotunjita a pretului afisat pe aparatul de taxare. Nu este necesar bacsisul, dar nu este refuzat.
Restaurante: reprezinta 10% din contravaloarea serviciului si uneori se adauga notei de plata.
In Petra, destinatie turistica foarte aglomerata, orice informatie ceri de la localnici vi se va cere bacsis.
PRETURI
Un sandwich sau un falafel cumparat pe strada costa 1-2 JOD.
In orice restaurant, astepta-te sa platesti 1 JOD pentru aperitiv si peste 2 JOD pentru fiecare dintre felurile de mancare principale comandate.
Daca insa te opresti la unul dintre restaurantele bune din Amman, vei plati pentru un meniu cel putin 15 JOD de persoana, fara a include bauturile.
Transportul public este ieftin - mai putin de 500 fils/ora (50 piastri) intr-un autobuz public sau intr-un microbuz.
Pentru un mijloc de transport privat poti plati si 1-2 JOD pe ora.
Inainte de a merge la Petra aprovizioneaza-te cu apa potabila deoarece acolo poti plati pana la 5 USD pentru o sticla.

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • NOU: Iti oferim posibilitatea de a incheia asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno), pentru orice pachet pe care il achizitionezi.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra