Mauritius & Reunion - o calatorie a senzatiilor Florin

Florin
Mauritius & Reunion - o calatorie a senzatiilor

Fiecare turist doreste sa descopere cel putin o data in viata o insula insorita. Parte a arhipeleagului Mascarenas, alaturi de Reunion si Rodriguez, Mauritius este mult mai mult decat atat. 

Il ia pe vizitator intr-o calatorie de senzatii, un mix de experienta culturala si culinara, o asezare contrastanta intr-o tara in care modernismul se imbina cu stilul tropical din inima Oceanului Indian. Originea vulcanica a insulei a dus la caracteristici geologice particulare precum Pamantul in sapte culori in forme uimitoare.

Nordul insulei este popular pentru plaja, restaurante, shopping si viata de noapte din Grand Baie. Coasta de Est este favorabila sporturilor de apa datorita brizei marii, sudul impresioneaza prin stancile salbatice si satele renumite pentru pescuit, iar peisajul din vest este adapostit de vant si ofera cele mai potrivite locuri pentru scufundari.

O alta atractie a insulei o reprezinta mozaicul populatiei, marcata de aparitiile succesive ale olandezilor, francezilor si englezilor. Descendenti ai sclavilor sau ai imigrantilor indieni si chinezi, populatia isi cultiva traditiile din timpul acestor origini cu un amestec de obiceiuri in bucataria locala delicioasa si variata, in muzica cu ritmul Sega - fascinant prin mixajul de miscari africane si europene – si inclusiv in limbajul creol din viata de zi cu zi ce mixeaza usor o serie de cuvinte din diverse limbi.

Populatia creola este o combinatie intre africani si europeni, limba oficiala este engleza, dar locuitorii vorbesc creola, o creola diferita de Seychelles, astfel ca locuitorii de aici ne-au spus ca nu inteleg deloc creola celor din Seychelles, insula vecina. Majoritatea populatiei este formata din indieni, iar religia este hindu, fiind adusi de colonistii britanici pentru a cultiva trestia de zahar introdusa de olandezi. Tamil este originea acestor indieni si peste tot se gasesc temple bogat ornamentate si colorate in stil hindu Tamil. Insula are o economie dezvoltata datorita culturii si productiei de zahar, rom, ceai, condimente, a industriei textile foarte dezvoltate, a serviciilor off-shore , externalizarii de servicii IT si mai ales datorita turismului.

Din perspectiva turistica, voi impartasi impresiile adunate in urma unui traseu de croaziera ce a pornit din Mauritius. Am aterizat in Port Louise si am fost transferati la un hotel in apropierea punctului de imbarcare pe vas, in imediata apropiere a centrului. Orasul este cochet, modern, are ceva al lui care te cucereste inca de la inceputul vacantei. Am inceput explorarea din zona hotelului, Waterfront, o zona cocheta, cu colturi intime de localuri si cladiri coloniale frumos colorate. Vizitam Queen Elizabeth Avenue umbrita de palmieri mareti, cu trafic aglomerat si cladiri coloniale ce imbina cu sediile impunatoare, de sticla, ale multor banci. In fata bulevardului, ne intampina statuia lui Mahe de Labourdonnaise, guvernatorul insulei, iar in capatul de final strajuieste statuia reginei Victoria. In gradina Mauritius Institute, se afla reprezentari ale Dodo, considerata pasarea nationala din Mauritius, ce a trait doar pe aceasta insula, combinatie intre gasca si rata grasa. Aparent, era foarte gustoasa - a disparut fiind consumata pana la disparitie de primii colonistii olandezi, care au descoperit insula in 1507.

Am vizitat si piata veche, extrem de animata, mirositoare, plina de suvenire, lucruri diverse, haine, fructe, peste uscat si sarat. De aici, am mers in port sa bem berea lor traditionala foarte gustoasa, Phoenix, si sa admiram apusul de soare african superb care capata o intensitate absoluta pe masura ce soarele cobora. Seara, am ajuns la hotel sa luam cina si incheiem cu cel mai delicios desert local din ananas caramelizat, servit alaturi de o crema de vanilie si inghetata, pe un pat crocant de zahar ars si scortisoara - un deliciu!

A doua zi, am pornit in explorarea centrului insulei, ne-am oprit in Curepipe pentru shopping local, am vizitat atelierul de machete a vapoarelor velier si a navelor specifice zonei, dupa care am mers in Grand Bassin sa vedem statuile marilor zeitati hindu, Shiva. Am pornit apoi spre regiunea Chamarel, unde am vazut cea mai frumoasa distilerie de rom, cu o fabrica bine intretinuta, cu gradina si restaurant rafinate unde al luat pranzul si am degustat diferite sortimente de rom. Am plecat catre cascada Chamarel, cu o cadere frumoasa de apa foarte inalta ca intr-un crater vulcanic, pe care am putut-o admira de pe partea opusa a craterului. De aici, am ajuns la Seven Earth Color - Pamantul in sapte culori - o formatiune geologica alcatuita din multiple dune proeminente care provin din cenusa vulcanica, in nuante de roz-maro-oranj-mov.

In ultima parte a sederii pe insula, am ales sa exploram partea de nord-vest, cu domeniul foarte elegant Labourdonnais, un conac mare si aerisit, in stil colonial, din lemn, cu multe camere ce comunica intre ele, un domeniu in care se fabrica cel mai aromat rom pe care l-am incercat (spice rum) o combinatie de condimente, ceaiul negru aromat si cu un parfum floral placut, jeleurile de fructe parfumate - toate delicii specifice insulei. Al locului este si ceaiul negru de vanilie, indulcit cu zahar brun, ce se gaseste in diferite forme si arome. De aici, am vizitat Gradina Botanica Pamplemousse, locul unde se afla nuferii gigant, atat de mari incat pot sustine un bebelus. Gradina este protejata de o poarta din fier forjat dupa modelul londonez de la Buckingam Palace. Aici e o adevarata oaza de verdeata ce prilejuieste o plimbare linistita printre speciile de palmieri, baobab batran, orhidee si nuferi infloriti.

De aici, am mers catre plaja Grand Baie, o plaja curata si frumoasa, plina de turisti, un centru plin de localuri si magazine de suvenire. Drumul intre toate locurile vizitate fost o placere, soselele fiind foarte bine intretinute, infrastructura impecabila, traficul fluid, populatia bine ingrijita si amabila, vorbitoare fluent de engleza si franceza.

La finalul sederii pe insula, am ales statiunea Flik and Flak, celebra pentru plaja curata, nisipul alb si panorama cu vulcanii ce strajuiesc limita de un albastru infinit intre cer si apa.

Inchei lansand invitatia in Mauritius pentru mixul si fuziunea oferita de culorile vietii de pe insula, culori ce se regasesc si pe drapelul national si reprezinta o comuniune intre paturile sociale ce au populat insula si sacrificiul pe care l-au indurat sclavii pe acest pamant (pe care au varsat mult sange pentru dobandirea independetei), combinat cu armonia vietii in zilele noastre, intre apele cristaline ce marginesc insula si creeaza peisaje de vis, alaturi de plajele insorite incalzite de razele de soare ca o speranta ce anima inima fiecarui locuitor prin frumoasele apusuri aurii de soare pe fundalul unui verde bogat dat de vegetatia luxurianta a insulei.

Ca o ispita pentru o urmatoarea croaziera in Oceanul Indian, va impartasesc si cateva ganduri din spectaculosul Reunion. Insula este o concentrare de vulcani mari si abrupti, care se termina cu un peisaj frapant de coasta. Noi am explorat doar coasta de vest, cu localitati moderne si cochete, statiuni exclusiviste, plaje salbatice si mici porturi de iahturi. Soselele sunt meandrare, urmand formele de relief spectaculoase - pe o parte se afla marea si in centru o serie de canioane si cratere strabatute de rauri, creand un peisaj maiestuos cu creste marete, pline de o vegetatie tropicala si cascade si mici localitati cu casute in stil creol. Drumul catre Vulcanul Piton de la Fournaise se face printr-un peisaj selenar, Plaine des Sables. Din cauza vremii neprielnice, nu am reusit sa vedem imensul crater, dar am fost rasplatiti la retur, pe masura ce se ridicau norii, de panorame ametitoare spre vai aflate la sute de metri sub noi, cascade delicate ce mangaie coastele muntilor. La mijlocul zilei servim un pranz creol bogat, foarte atent pregatit de un explorator al Polului Sud, iar dupa aceea am vizitat o casa in stil creol, o constructie din lemn in stil colonial, cu gradina in spate si bucatarie asezata stingher, in afara locuintei. Acest vulcan atrage foarte multi turisti in timpul eruptiilor spontane, care creeaza un peisaj spectaculos cu rauri de lava ce curg spre zona de est. Frumusetea insulei este data si de alte locuri, precum capitala Saint Denis sau Cirque de Salazie, dar si de activitatile de surfing, parapanta, alpinism, scuba diving si tot ce ii pasioneaza pe cautatorii de aventura si emotie.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia