Mica insula Mauritius situata in oceanul Indian, in apropiere de Madagascar, are o populatie de 1.200.000 de locuitori si primeste in prezent, surprinzator, acelasi numar de turisti/an.
Este locul unde cursele aeriene fac escala tehnica in drumul spre Madagascar. Zborul cu durata de 100 de minute intre Madagascar si Mauritius pare a fi insa o calatorie in timp de 100 de ani. Insula a fost descoperita de navigatorii arabi in anii 900 si apoi disputata intre portughezi, olandezi, francezi si englezi, fiind populata de acestia, dar si de indieni, chinezi si locuitori ai tarilor africane si este un amalgam de culturi si religii, ceea ce se observa cu ochiul liber privind localnicii, casele lor traditionale sau coloniale, locurile de cult, muzica, dansul si gastronomia. Este republica din 1992 si populatia foloseste limbile engleza in sectorul administrativ, franceza in media si creola in rest. Este o insula renumita pentru cei 150 km de plaje cu nisip alb, palmieri si apele turcuaz ale oceanului Indian, sclipind sub razele soarelui in zeci de nuante, cu numeroase golfuri, adevarate paradisuri ale surferilor si peisaje romantice. Turismul este principala sursa de venit a insulei, 75% dintre turisti fiind perechi in luna de miere, atrasi de clima blanda, plaja si soare, de hotelurile elegante si serviciile de calitate sau poate de povestile numeroase devenite deja celebre cum ar fi cea a tinerilor Paul si Virginie. Dar Mauritius nu ofera numai atat. Centrul insulei este reprezentat de dealuri si munti de origine vulcanica, cel mai inalt varf fiind de 828 m. Pot fi vizitate : craterul vulcanic Trou aux Cerfs, Parcul National Black River Gorges cu paduri tropicale si zone amintind de savane, cascadele Alexandra si Chamarel. Peisajele sunt variate, flora de asemenea, sunt numeroase tipuri de palmieri, unii comestibili (miezul tulpinii fiind folosit pentru salata de palmier), de conifere sau copaci cu trunchiuri asemanatoare cartonului rezistenti la incendii. Cel mai frumos si inedit loc mi s-a parut versantul cu nisipuri de 7 culori din Chamarel, rezultat din combinarea aluminiului si a fierului cu alte elemente din lava dupa eruptia vulcanica. Impresionant este si Dealul Sclavilor Indieni cu monumentul aferent intrat in patrimoniul mondial, amintind de faptul ca indienii de pe insula au preferat sa se arunce in gol de pe deal si sa moara decat sa ramana sclavi. Simbolul tarii este pasarea Dodo, o pasare mare care nu putea zbura si care depunand un singur ou pe an nu a reusit sa supravietuiasca ca si specie pierzand lupta cu braconierii inca din secolul al XVII - lea.
Se circula pe stanga ca in Anglia (suprafata insulei fiind aproape cat cea a Londrei), pe autostrada sau sosele serpuite de-a lungul tarmurilor, trecand pe langa numeroase plantatii de trestie de zahar (o adevarata bogatie naturala care asigura a treia sursa de venit a tarii), pe langa zone special amenajate de evaporare a apei oceanului si obtinere de sare, prin sate si pe langa temple hinduse, moschei, biserici catolice sau protestante, pagode.
Capitala Port Louis (denumita dupa regele Frantei, Louis XV-lea) este foarte aglomerata in timpul saptamanii. Centrul este dominat de cladiri coloniale, drintre care se remarca vechiul teatru de la 1729, inca functional, cladirea guvernamentala, posta veche, muzeul timbrelor (extrem de cunoscuta fiind povestea a doua timbre unul rosu si unul albastru prezente pe o invitatie oficiala si cumparate de un colectionar pentru o suma exorbitanta), statuile personalitatilor de seama ale insulei si nu in ultimul rand, Caudan Waterfront un complex de shopping si rasfat gastronomic construit pe piloni deasupra apei, privind catre port.
Insula nu este numai statie tehnica pentru avioane, ci si un loc preferat de peste 15 specii de pasari migratoare care vin aici din tarile emisferei nordice incepand din septembrie si stau pana in aprilie, putand fi admirate in “The Rivulet Terre Rouge Estuary Bird Sanctuary”, un loc unde exista un habitat acvatic sanatos pentru organisme marine, o mare atractie pentru aceste pasari. Pasari absolut deosebite pot fi admirate si in parcul Casela, initial gandit ca un loc destinat numai pasarilor, extins in prezent, cuprinzand pe langa multe specii de pasari si alte animale cum ar fi: broaste testoase, animale domestice ce pot fi hranite sau mangaiate, feline (lei si tigrii cu care poti interactiona, poti intra in custile lor si te poti plimba cu ei – desigur impreuna cu ingrijitorii si contra unor taxe suplimentare adaugate biletului de intrare), girafe si o zona de safari unde, calatorind intr-un camion cu banci poti vedea zebre, elani, gazele, struti si rinoceri. Este interesant pentru cei ce nu au avut parte de un safari adevarat intr-o tara africana, dar pentru cei care au avut acest privilegiu, printre care ma numar si eu si recomand din toata inima aceasta excursie in Tanzania, este un loc pur comercial asemanator unei gradini zoologice, care dealtfel a fost creat cu animalele aduse din Africa de Sud de un personaj indezirabil in Botswana.
Hotelul Zilwa Attitude recomandat de domnul Sorin Stoica a fost exact ceea ce mi-am dorit, construit si decorat in stil traditional, avand o plaja superba (recomand camerele cu vedere la mare situate la etajele superioare) si servicii de calitate, iar restaurantul cu demipensiune a oferit o mare varietate de mancaruri chinezesti, indiene, arabe, internationale - o adevarata simfonie de gusturi, o colectie de mirodenii, o expozitie de fructe proaspete, iar personalul a fost extrem de amabil (poate chiar prea amabil si prea atent la detalii!). Este primul loc unde am vazut pe plaja inimioare langa inimioare desenate pe nisipul alb, decorate cu flori sau insotite de simboluri specifice fiecarui cuplu care le crease. Romantic, romantic, romantic….
Au fost 3 zile de vacanta pline si foarte variate, in care am reusit sa ma si relaxez, dar sa si vizitez intreaga insula. Programul tailor made, desigur, pentru ca de aceea imi place sa colaborez cu Eturia, realizat cu ajutorul domnului Sorin Stoica, a cuprins tot ceea ce era important de vazut si poate ca e incredibil de crezut ca numai 3 zile au fost suficiente. Echipa Eturia Stefania, Daniela, Alina si Florin au fost in permanenta legatura cu mine, mereu pe faza pentru a interveni in orice problema logistica de la preluarea de la aeroport la sosirea pe insula pana la check-in la Turkish Airlines inainte de intoarcerea acasa. E minunat sa stii ca cineva are mereu grija ca tu sa te simti relaxat si sa te bucuri de vacanta la cote maxime.
Mauritius este un loc placut si linistit, foarte frumos si romantic, dar poate putin prea europenizat si din ce in ce mai turistic. Cred ca prefer salbaticia plajelor din Madagascar sau Zanzibar, chiar daca va trebui sa-l contrazic pe Mark Twain care a afirmat ca “Dumnezeu a creat intai insula Mauritius si apoi raiul, dupa modelul insulei”.