Potrivit unei legende, inteleptul Narada l-a convins pe Zeul Vayu sa trimita o furtuna puternica asupra Muntelui Meru, care era locuit de zei adversari. In urma furtunii, varful muntelui s-a prabusit in mare si a format Insula Sri Lanka. Am auzit povestea inainte de a privi din avion insula verde inconjurata de ape, si tin minte ca ma gandeam la Sri Lanka, ca la un tinut indepartat unde legendele si figurile zeitatilor se impletesc cu cele ale localnicilor. Nu am fost departe de adevar.
Primele referinte asupra insulei apar in epopeea Ramayana. Denumita de indieni - Lanka sau Shingala, de greci - Taprobane, de arabi - Serendib, iar de primii navigatori portughezi ajunsi in 1505 in aceasta parte a lumii – Ceilao, destinatia poarta amprenta culturilor si credintelor fiecarui popor.
Englezii, preluand ultima denumire, au transformat-o in Ceylon iar in 1972 a fost schimbata in Sri Lanka, nume derivat din sanscrita: sri - venerabil, lanka - insula. Situata in sudul Indiei, de care o desparte Stramtoarea Palk, Venerabila Insula este inconjurata de apele Golfului Mannar, ale Oceanului Indian si ale Golfului Bengal.
In acest cadru s-a desfasurat calatoria din Colombo, capitala tarii, si pana in Bentota, calatorie ce mi-a daruit multe suveniruri sentimentale, poze cu suflet si amintiri imprimate pe piele. Da, bronzul din Minneriya inca imi este marturie. Fiecare oprire m-a ajutat sa conturez o lista a informatiilor care cred ca te vor ajuta in urmatoarea calatorie spre Sri Lanka.
Colombo, capitala economica a Sri Lankai si principal centru cultural, este un oras plin de viata. In nordul orasului se gaseste zona denumita Fort, unde se gasesc, pe langa cladiri foarte vechi, si cladirile World Trade Center din Colombo, Turnul cu ceas si Palatul Presedintelui. Principalul mijloc de transport in comun sunt tuk-tuk-urile, costul pentru orice cursa este negociabil si avatajos la pret. Cu 5 euro te poti plimba chiar si 1 ora prin centrul orasului. Majoritatea restaurantelor sunt traditionale, cu preparate delicioase, dar foarte condimentate, chiar daca localnicii iti spun ca nu sunt atat de spicy.
Mihintale este cunoscut ca locul unde a luat nastere budismul in Sri Lanka. Conform legendei, la Mihintale, misionarul indian Mahinda l-a intalnit si l-a convertit pe regele Devanampiyatissa, stabilind budismul ca religie de stat a insulei. Budismul a fost imediat imbratisat de catre oamenii sinhalezi. Aici am vazut pentru prima data cee ace localnici numesc ,,stupa,,. Un monument religios sub forma unui clopot, de cele mai multe ori alb sau maro, o ingenioasa constructive menita sa protejeze artefacte religioase. In astfel de locuri nu ai voie sa faci poze cu spatele catre monumente, deci fara selfies, trebuie sa te descalti si sa ai mereu umerii si picioarele acoperite.
Anuradhapura a fost capitala Sri Lankai timp de aproape 15 secole, unul dintre cele mai stabile si durabile centre de putere din din Asia de Sud in acele veacuri. Aflandu-se, de asemenea, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, orasul este celebru pentru ruinele extinse si foarte bine pastrate, ce contureaza o imagine foarte detaliata a vietii urbane sri lankeze in epoci de mult apuse. Orasul are o semnificatie aparte si in lumea hindusa, fiind capitala legendara a regelui Ravana din faimoasa epopee Ramayana.
In Dambulla se afla Templul de Piatra, sit inclus in Patrimoniului UNESCO, construit de catre regele Walagambahu in secolul I i.e.n., unul din cele mai impresionante temple din Sri Lanka. Pentru a ajunge la templu trebuie sa urci destul de multe scari sapate in piatra, nu este dificil, insa pe ploaie, sau soare puternic, poate fi riscant. Obiectivul principal: o serie de 5 pesteri transformate in temple dedicate lui Buddha.
Polonnaruwa este cel mai mare oras din zona nord centrala din Sri Lanka si a fost a doua capitala antica, dupa decaderea capitalei Anuradhapura in 993. Orasul antic, ce include si renumita gradina construita in timpul regelui Parakramabahu I, este unul dintre cele mai bine conservate si, datorita frumusetii sale.
Kandy gazduieste Templul Dintelui, monument ce adaposteste o relicva sacra pentru lumea budista: dintele lui Buddha. Orasul este renumit pentru festivalul Esala Perahera, o procesiune anuala in care cutia de aur ce acopera dintele este plimbata pe strazile orasului. Nu am prins festivalul, insa am asistat la un show cultural, dar si la rugaciunile localnicilor. Sunt impresionante energia locului, modestia oamenilor si frumusetea ofrandelor. O sticla de apa rece este bine venita, la fel si o esarfa care sa iti fie de ajutor la acoperirea corpului. De asemenea, de neratat este si Gradina Botanica Regala din Peradeniya, o suburbie a orasului Kandy.
Nuwara Eliya este diferit, aproape aristocratic. Bucurandu-se de privelisti minunate, inconjurat de unele dintre cele mai inalte varfuri ale tarii, orasul te poarta intr-o alta lume, racoroasa, plina de ceaiuri si plante aromate, dar si cascade, gradini exotice, portiuni de jungla exotica si mici sate pitoresti.
Bentota este un oras de plaja, renumit pentru bijutierii locali cat si pentru vechile practici de vindecare Ayurveda. Tot aici se produce renumita bautura toddy obtinuta din nectarul nucilor de cocos, pe care te sfatuiesc sa o incerci. Pe drumul principal, cel catre Colombo, vei gasi o multime de magazine locale, de unde poti cumpara fructe exotice, haine, dulciuri sau articole decorative.