Impresii Rusia - Ianuarie Alina

Alina
Impresii Rusia - Ianuarie

De ce Sankt Petersburg iarna?!? 

Mulți prieteni și cunoscuți m-au întrebat de ce să vizitezi unul dintre cele mai friguroase orașe turistice din lume în cel mai rece anotimp al anului. Ce pot afirma încă de la început e faptul că Sankt Petersburgul este o poveste desprinsă dintr-un basm în orice perioadă l-ai vizita.
În primul rând, eu l-am ales pentru a mă bucura de atmosfera rusească, de interacțiunea cu locuitorii orașului și de liniștea firească de pe străzi. Și mi-am dorit să evit aglomerația zilelor de vară când muzeele, restaurantele sau punctele principale de atracție ale acestui oraș sunt pline ochi de turiști, forfotă și îmbulzeală. Dacă reușești să înduri un pic frigul, Sankt Petersburg te recompensează din plin cu cele mai frumoase trăiri.
Cu greu poți descrie în cuvinte tot ce ochiul vede în acest oras fabulos. Încă de la primul contact cu orașul esti surprins de aspectul maestuos al acestuia, căci arhitectura este una specificșă cu multe bulevarde lungi, spaţii mari, grădini și parcuri imense, monumente la fiecare colț de stradă şi Râul Neva care veghează parcă peste toate acestea. Numit şi “Veneţia Nordului”, datorită canalelor şi podurilor de pe Neva, Sankt Petersburgul este un oraş cu acel aer romantic şi misterios care iti oferă “ingredientul secret” al unui oraş magic.

Prima oprire de care orice vizitator ajuns in Sankt Petersburg are parte este fortăreața Petru și Pavel construită în anul 1703, an ce coincide cu fondarea orașului. În centrul fortăreței se găsește Catedrala care poartă tot numele celor doi sfinți, cu un turn spiralat de 122 de metri înălțime și cu un înger auriu în vârf. Prin ordinul lui Petru cel Mare, nicio clădire nu trebuie să depășească înălțimea turnului din oraș, lucru ce este respectat cu sfințenie până în prezent.
Când ajungi în fața Bisericii Mântuitorului pe Sângele Vărsat rămâi fără răsuflare. Ea sare în ochi datorită stilului medieval rusesc cu turle colorate și pline de viața ce îi conferă unicitate față de orice edificiu întâlnit în oraș. Istoria acestui lăcaș este unu tumultoasă, ea a fost ridicată exact pe locul unde a fost asasinat Ţarul Alexandru al II-lea pe 13 martie 1881, iar în incinta bisericii, fiul său a ridicat un altar elaborat (așezat la polul opus celui normal din biserică), acoperindu-l cu topaz, lazurit și alte pietre semi prețioase, dar lăsând expuse și o parte dintre pietrele simple de pe caldarâmul fostului drum.
Întreg orașul Sankt Petersburgului este încă dominat de clădiri cu o vechime de cel puțin 100 de ani. Interesant este ca din exterior toate pot părea asemănătoare, însă fiecare în parte ascunde ceva aparte. Pot compara cladirile orașului cu faimoasele ouă Faberje, dupa ce am vizitat muzeul cu același nume, și pot spune că fiecare clădire ascunde câte o surpriză în interiorul său atunci când reușești să o descoperi.

Fastuosul trecut al Rusiei Imperiale este prezent și în interioarele palatelor imperiale Pavlovsk, Peterhof, (Petrodvoret), Palatul Ecaterinei din Tarskoe Selo (Puskin) aflate la mică distanță de Sankt Petersburg. Pline de bogăție, incaperile somptuoase ale fostelor reședințe abundă în ornamente rococco, aur, oglinzi, candelabre, mobilier din esențe nobil, sobe în care fiecare cărămidă are un alt desen, galerii de picturi ori galerii de portrete.
Nu putem uita de palatul de Iarnă ce face parte din Muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai mari şi mai vechi muzee ale lumii. Aproximativ 3 milioane de exponate se găsesc în muzeu, incluzând cea mai mare colecţie de picturi din lume. Acesta ocupă şase clădiri istorice (incluzând Palatul de Iarnă) şi are câteva centre expoziţionale în străinătate. Doar colecţiile de artă vestică europeană sunt expuse în 120 de încăperi. Ce se poate vedea la Ermitaj? Orice!!! De la artă egipteană la artă modernă, bijuterii, picturi, toate minunatiile, dar să nu uităm și simbolul muzeului, pisicile Ermitajului prezente în orice colț de muzeu, fac vizita una cu totul și cu totul specială și amuzantă. Pentru a putea observa fiecare exponat în parte, ghidul ne-a spus că ai nevoie de doar 4 ani fără a face nici măcar o pauză, asta în condițiile în care le acorzi atenție doar 30 de secunde.

Orașul este faimos și pentru spectacolele sale de balet, operă și concertele filarmonicilor. Vei avea de ales între Teatrul Mariinsky, Teatrul Mikhailovskiy, Teatrul Conservatorului, Opera din St. Petersburg, Marea Sală a filarmonicii, Mica Sala a filarmonicii sau Sala Filarmonicii de Jazz. Într-una din seri, noi am ajuns la Palatul Nikolaevsk unde am avut parte de un spectacol folcloric extraordinar. E de neratat! (https://folkloreshow.ru)
Cunoscând istoria impresionantă a locului, înțelegând dârjenia oamenilor dar și meticulozitatea în a restaura tot ceea ce a fost distrus în timpul războaielor, revoltelor sau blocadelor, pot spune că m-am îndrăgostit iremediabil de acest oraș. Și astept deja ziua în care mă voi întoarce în Sankt Petersburg.
Pe final, țin să le mulțumesc din suflet în numele întregului grup echipei Kalinka Travel și ghidului nostru, dna Maria, pe care fără doar și poate o pot numi o adevărată comoară. Nu am cunoscut un om mai dedicat muncii și cunoașterii. A reusit în doar 6 zile să ne prezinte în cel mai frumos detaliu întreaga poveste a orașului Sankt Peterburg.

PS: Dacă dorești să vizitezi orașul, iar zborul îl ai via Moscova, recomandarea mea este ca în bagajul de mână să incluzi unul sau doua schimburi căci pe trasnfer frecvent sunt rătăcite bagajele de cala. Personal, din cele 7 bagaje de cală, 3 au ajuns abia dupa 2 zile... lucru deloc plăcut, însă atât cei de la agenția Kalinka cât și cei de la hotel nu au fost deloc surprinsi de această neplacere, susținând că este un lucru foarte frecvent.
Legat de viața de aici... se ridică la valoarea orașului - una foarte scumpă, fiind în vacanță nu am avut limită strictă de buget, însă chiar și asa, nu am luat nicio cina sub 40-50$ de persoană. Dacă te hotărăști să gusti din bucataria gruzinească/rusească, restaurantul Khochu Kharcho te va încânta. Recomand cu căldură, fiind deschis 24/7, iar daca ai ajuns aici, nu uita să comanzi khachapuri – o lipie cu brânză și cascaval, cum nicăieri nu vei mai mânca.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra