Creta si Santorini - In ritm de Zorba la apus de soare Anca Brodoceanu

Anca Brodoceanu
Creta si Santorini - In ritm de Zorba la apus de soare

Survoland peste zeci de insule grecesti aruncate parca de mainile zeilor in Marea Mediterana, o singura intrebare imi rasuna in minte: „Asta o fi?”… ma tot intrebam care din ele este cea pe care o cautam eu, cea in care imi voi petrece urmatoarele zile incercand sa descopar tot ce are mai frumos de oferit. 

In timp ce coboram intr-un zbor lin spre tarmul auriu scaldat in apele de smarald, mi-am regasit raspunsul la intrebare. Creta este cea mai mare si mai frumoasa insula a Greciei, insula pe care, conform legendelor, s-a nascut si a trait Zeus si in care a inflorit cea mai luminoasa civilizatie din lume. Este o oaza de liniste la intersectia a trei continente: Europa, Asia si Africa si nu se poate compara cu nici o alta insula din lume. 

Am fost placut surprinsa sa aflu ca, de fapt, Creta nu este o destinatie care ofera doar plaje cu nisip fin udate de ape limpezi, dar ca insula este inzestrata cu multe bogatii naturale: cu munti inalti si semeti presarati cu caverne adanci si pesteri adevarate opere de arta ale naturii, chei racoroase, rauri, dar si lacul Kournas, singurul lac natural din Creta. Sa mai pun la socoteala si faptul ca oriunde iti intorceai privirea se intindeau zone mari de pamant fertil cultivat cu vita de vie, pomi fructiferi si nelipsitii maslini, atat de renumiti in zona? 

Ce m-a impresionat cel mai mult si ce am trait la intensitate maxima a fost „seara greceasca”, un show pe care nu-l voi uita prea curand, care se tine intr-un sat de munte cu o populatie de maximum 30 de locuitori si care consta intr-un spectacol de muzica si dans imbinat cu servirea de mancaruri si bauturi traditionale, in care turistii se distreaza alaturi de gazde pana dupa miezul noptii. Din spectacol nu lipsesc vestitul dans Zorba Grecul si cantece in acorduri de lira. 

Nu poti parasi insula fara sa te gandesti ca iti va lipsi cu siguranta farmecul ei aparte dat de ospitalitatea locuitorilor, de muzica lor, de dansurile lor traditionale, de bucuria si cheful de viata pe care le simti trecand pe strazile aglomerate cu oameni care zambesc mereu. Am lasat in urma Insula Zeilor si am navigat pe marea involburata pana la Santorini, o alta insula a Greciei, care mi-a ramas intiparita adanc in suflet, in topul celor mai frumoase locuri vazute vreodata. 

Santorini este ceva unic si de o frumusete greu de imaginat… este plaja cu nisip negru, este munte ce se oglindeste in mare, este vulcanul ce spumega fum cu miros de sulf si este cel mai frumos apus de soare din lume. Forma insulei a fost data de activitatea Vulcanului Nea Kameni, care la ultima eruptie a format in jurul sau un crater si o imensa laguna inconjurata de stanci inalte de 300 de metri, denumita Caldera, toate acestea oferind privelisti ce-ti taie rasuflarea. 

Orasele care s-au construit pe coastele abrupte ale Calderei sunt recunoscute peste tot in lume prin casele ingramadite pe stanci, cu arhitectura simpla, dar solida pentru a rezista la cutremure, si mai ales prin zugraveala alb-albastra de la care nu se abate nici un locuitor al insulei. Unul din aceste orase, Oia, ofera turistilor posibilitatea de a vedea probabil cel mai frumos apus de soare din lume. Lumina soarelui care picteaza in portocaliu tot cerul impreuna cu toate casele de pe stanci, inainte de a se adanci in mare, te impresioneaza intr-atat incat poti spune ca dupa ce ai vazut apusul din Oia nu mai esti la fel…esti mai bogat cu inca o emotie, ceva ce nu ai mai trait pana acum. 

Apoi, te poti bucura in voie de stradutele inguste pietruite si de florile frumos colorate ce impanzesc terasele si gardurile caselor, de pisicile care torc nestingherite langa obiectele de artizanat expuse de fiecare vanzator de suvenire, de cafeaua greceasca a teraselor cu vedere la mare, de tavernele la care se degusta vinuri de soi, de croaziera cu vaporasul la Vulcanul Nea Kameni si de inotul in izvoarele sale termale. 

Plaja se poate face pe partea cealalta a insulei, ingropandu-ti picioarele in nisipul negru si urmarind cu privirea ambarcatiunile de pe mare sau drumul ce serpuieste prin munte pana la mici chili izolate, pe care le zaresti doar datorita zugravelii albe ce face nota discordanta cu muntele. Am plecat din Santorini impacata cu gandul ca am vazut tot ce era mai frumos de vazut si m-am bucurat de tot ce poate oferi aceasta insula. Sentimentul ca TREBUIE sa revin pe cele doua insule grecesti, atat de diferite si totusi cat se poate de complementare, ma insoteste si astazi, aici, pe scaunul de birou, visand cu ochii deschisi la apusul perfect.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra