O experienta in Antalya va fi intotdeauna ceva de neuitat. Apele limpezi si calde, de o claritate egalata doar de recife de corali ale atolurilor din Pacific, muntii inalti cu un aspect salbatic cu padurile lor de pin ce fosnesc sub mangaierea brizei calde si plajele nesfarsite sunt elementele ce definesc cel mai bine aceasta zona mirifica a Turciei, numita Antalya.
Plecam din Romania intr-o dupa-amiaza calduroasa de mai. Vremea destul de inchisa de pana atunci parea ca ne ofera o mostra din ceea ce avea sa ne astepte in Turcia, unde stiam ca va fi cald, lucru cert si demonstrabil prin cele peste 300 de zile insorite pe an de care se bucura coastele Antalyei. Lasam in urma albastrul sobru al Marii Negre si, dupa cateva clipe, suntem deja deasupra Turciei, poarta de legatura dintre Europa si Asia la confluenta a doua culturi si a mai multor mari, un tinut incarcat de istorie ce are multe de oferit celor ce ii calca pragul.
Dupa ce strabatem parca printr-un culoar bine stabilit Muntii Taurus cu ale lor varfuri ce se ridica la inaltimi ametitoare, cautam nerabdatori cu privirea in zare plajele Antalyei. Din nefericire, acestea sunt foarte bine ascunse de crestele acestei fortarete naturale fapt ce ii confera mai multe avantaje: pe langa peisajul deosebit oferit de imbinarea armonioasa dintre mare si munti, primavara, pentru cei ce vin aici este posibil sa mearga la ski dimineata, iar dupa-amiaza sa coboare la plaja si la baie in apele calzi ale Marii Mediterane.
Dupa o coborare accentuata, aterizam in Antalya, nu inainte de a admira panorama intregii regiuni de la o altitudine suficienta care sa ne permita in acelasi timp o privire de ansamblu, dar si una in detaliu asupra locurilor pe care urma sa le vizitam. Urmeaza o intalnire scurta si imbarcarea catre Kemer, cea mai vestica statiune a Antalyei. Pe drum ascultand ghidul care ne face o introducere despre ceea ce inseamna Turcia, ne familiarizam cu peisajul ce ne dezvaluie orase, paduri si plaje.
Daca ar fi sa numesc la alegere trei elemente ce mi-au ramas in minte din primele clipe ale intalnirii mele cu Turcia as numi, moscheile (suntem intr-o tara islamica si ne aflam in Asia), muntii si marea. Dintre toate zonele pe care aveam sa le vedem, Kemerul mi-a ramas cel mai apropiat, poate pentru ca l-am vizitat primul si prima dragoste nu se uita…
Deosebit de frumos ca peisaj cu plaje superbe care, desi nu sunt nisipoase sunt cotate ca fiind printe cele mai bune de la Marea Mediterana si cu o apa a marii turcoaz si limpede ca cea de izvor, daca ar fi sa folosesc un epitet clasic, Kemerul este statiunea in care vii sa te relaxezi si sa fii una cu natura. Aici vedem pentru prima data si celebrele hoteluri din Turcia, cu serviciile lor renumite in toata lumea.
Cum as putea sa le caracterizez cel mai bine? Greu de spus; abundenta, confort, relaxare, toate intr-un stil propriu cald si primitor. Plaja din Turcia este destinatia celor ce vor sa se relaxeze, sa se bucure de diversitatea culinara pusa la dispozitie precum si de serviciile care nu lasa nici o nevoie neacoperita. Turcii au creat un sistem gandit in primul rand pentru a aduce satisfactie maxima turistului care se va bucura de toate serviciile incluse intr-un singur tarif, netrebuind sa-si mai faca griji pentru nimic.
Asadar, ne-am bucurat de toate facilitatile pe care hotelurile le puneau la dispozitie avand impresia ca ne aflam in mici orase separate de cele reale unde gaseai aproape tot de ceea ce aveai nevoie - de la cazare si masa pana la parcuri, gradini si magazine - si unde aproape totul este inclus lasand la alegerea clientul doar modul in care doreste sa-si petreaca timpul. Ingenios si eficient.
Dupa Kemer, a urmat Belek, zona cea mai extravaganta a litoralului mediteraneean turcesc. O padure de pini adaposteste cele mai selecte si luxoase resorturi din toata Antalya. Lux, exclusivitate si o trecere de la cosmopolitism la exclusivism. Hotelurile de aici nu sunt pentru toata lumea, serviciile high-class asigura clientilor pretentiosi cele mai bune conditii de relaxare si recreare posibile.
Daca alegi Belek, trebuie sa te astepti la cei mai bun, dar si la un tarif pe masura. Continuam catre Side, o zona in plina dezvoltare, cu hoteluri noi, o plaja nisipoasa, in concluzie o regiune ce promite mult. Orasul, incarcat de istorie se bucura de un centru ce adaposteste o serie de ruine a unor temple romane, foarte bine conservate pe unde te poti plimba si admira coloanele imense de piatra sau diferitele fortificatii prezente in site-ul arheologic.
In oras, mai regasiti si un bazar unde va puteti testa calitatile de comerciant, incercand sa obtineti cel mai bun pret posibil la articolele pe care doriti sa le achizitionati. Nu uitati, in Turcia, cand vine vorba de cumparaturi, totul se negociaza. Ultima oprire este in Alanya, oras vechi, istoric al Antalyei.
Alanya impresioneaza prin centrul sau plin de viata, cu magazine, parcuri si alei ce te duc pe malul marii, in port sau de ce nu, la terasele pline de viata ce cheama turistii la distractie. Veti gasi aici si un bazar destul de mare asa ca aveti grija sa va luati un punct de reper pentru a putea gasi drumul de intoarcere.
Alanya este destinatia celor ce doresc ca, pe langa plaja, sa poata iesi in oras dar sa si viziteze numeroasele situri arheologice si obiective turistice din zona. Plecam din Turcia cu impresia ca totul a durat prea putin, desi a fost mai mult decat suficient. Pentru cei ce vin aici, timpul ar trebui sa fie singura lor grija pentru ca sunt atat de multe de facut incat trebuie sa-ti alegi foarte bine zona in care vei merge. Pe langa serviciile de o calitate deosebita, peisajul, marea si plajele deosebite, mai exista si o multitudine de alte lucruri de care te poti bucura si care iti vor da sansa sa-ti aduci intotdeauna aminte cu placere cand va veni vorba de aceasta destinatie.