1. Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc in sectiunea Mutyanu…si nu degeaba e numit “Mare”! Am fost cu totii coplesiti de maretia si splendoarea acestei minuni a lumii. Nu am cuvinte sa descriu sentimentele pe care le-am trait in plimbarea care la inceput parea usoara… dintr-o data m-am simtit ca un alpinist in toata regula! Instant, iti apare in minte o intrebare: cum au putut construi omuletii aceia aceasta imensitate, in conditiile cele mai rudimentare?
2. Tibet
Pentru mine cel mai impresionant a fost Palatul Potala, simbol al budismului in Tibet si locul de resedinta a lui Dalai Lama. Tot ceea ce am vizitat mi-a intarit impresia avuta despre tibetani: credinta este principala forta pe care se bazeaza fiinta lor. Ghidul ne povestea ca, inainte sa vina sa ne preia de la hotel in fiecare dimineata, se duce mai intai la palat, il inconjoara de 3 ori si se roaga. O multime de oameni pot fi vazuti in fiecare dimineata facand acelasi lucru, si nu numai la Potala, ci la orice alt lacas sfant. Traditiile sunt inca pastrate in aceste locuri si viata localnicilor este inca influentata de diferite simboluri. Cele opt simboluri pozitive ar fi: roata de aur, nodul mistic, umbrela alba, drapelul victoriei, scoica intoarsa spre dreapta, vasul cu comori, lotusul si perechea pestisorilor de aur. In Lhasa mi-ar placea sa ma intorc pentru o reculegere spirituala si pentru un nou “inceput sufletesc” (poate multi dintre noi au aceasta nevoie).
3. Shanghai
In prima zi am descoperit orasul, prin vizitarea Templului Statuilor de Jad ale lui Buddha (contine doua dintre cele mai renumite statui de jad ale lui Buddha: cea din jad alb, reprezentandu-l pe Buddha in pozitie verticala, iar cealalta este din jad verde, in pozitia intinsa, o infatisare extrem de rara), Gradina Mandarinilor Yu (capodopera a Dinastiei Ming) si, bineinteles, o fabrica de matase (Shanghai e o zona buna unde se pot cumpara matasuri naturale). Seara ne-am petrecut-o in Bund, o zona construita in stil european, locatie cu nenumarate restaurante. Mi-a facut placere sa ma plimb pe strazile orasului, totul fiind perfect construit si foarte curat.
4. Armata de Teracota
Pentru mine un simbol al grandomaniei Impartului Qin Shi Huang, cel care a unificat China. Se spune ca reconstructia totala a artefactelor gasite aici va mai dura cateva vieti de om pana sa fie terminate.
5. Hong Kong
Dupa Shanghai, ma asteptam ca in Hong Kong sa fie si mai impresionant, insa se pare ca cele 7 milioane de locuitori concentrati pe 300 km patrati si-au facut simtita prezenta si totul era mai “incurcat” decat in Shanghai. Orasul este totusi diferit, intr-un mod pozitiv, fata de capitalele europene - zgarie nori, magazine imense, restaurante, plaja la distanta mica, posibilitati financiare mult mai mari – toate contribuie la formarea unei adevarate metropole. Nu trebuie ratate: Portul Victoria, o plimbare pe Avenue of Stars, o plimbare cu feribotul pana pe insula, un show de seara numit “Symphony of Lights”, Varful Victoria, o plimbare cu tramvaiul catre varf, precum si Statuia Marelui Buddha, vizita ce trebuie neaparat facuta cu Cable Car.
6. Orasul Interzis
Experienta de a descoperi Orasul Interzis este o patrundere in lumea Divinului si a Absolutului, este o calatorie initiatica. Fiecare pas este o revelatie a bogatiei de simboluri – lei, dragonii, gratioasele pasari Phoenix, clopotele ce au incremenit peste veacuri Sunetul. Inchizi ochii si poti auzi gongul ce marca aparitia Marelui Imparat. Nu exista niciun copac si asta, se spune, pentru a nu se putea spiona sau unelti la umbra niciunui pin sau chiparos. O alta explicatie pentru absenta vegetatiei este ca nimic sa nu umbreasca creatia marilor imparati.
7. Marele Zid Chinezesc
De departe, cea mai impresionanta constructie a Chinei este Marele Zid. Primele portiuni de zid au fost ridicate acum mai bine de 2000 de ani, cand regatele rivale si-au construit ziduri de aparare, iar Marele Zid a aparut o data cu prima unificare a teritoriului chinez, in 221 i.Hr. De-a lungul timpului, Marele Zid Chinezesc a suferit distrugeri si degradari, a fost interupt si reconsolidat. Urcarea si coborarea cu telegondola prin sectiunea Mutianyu te ajuta sa-ti pastrezi energia pentru plimbarea pe zid. Peisajul montan este frumos si da un plus de grandoare constructiei. Se spune ca toamna este cel mai bun moment de vizitare, pentru ca natura pune in scena un adevarat spectacol de nuante si culori, dar emotia pe care o ai atunci cand pasesti pentru prima data pe zid va fi la fel de intensa indiferent de anotimp.
8. Peisaje
Am plecat spre Guilin cu intrebarea Ce poate fi mai grozav decat ce am vazut pana acum? Dar aceasta intrebare s-a sters din mintea mea odata ce am ajuns acolo. De la cele 9999 de varfuri muntoase sau campurile de orez pana la pescuitul cu cormorani, pot spune ca zona Guilin - Yangshuo este cea mai frumoasa zona pe care am vazut-o in China.
9. Marele Zid Chinezesc
Momentul mult asteptat - Marele Zid Chinezesc. Intr-o scala personala a valorilor, am incadrat acest obiectiv la categoria „No Comment” si il pastrez ascuns intr-unul dintre sertarele cu amintiri ale mintii mele. Sunt atatea lucuri frumoase de spus incat, in momentul in care am vrut sa il descriu, mi-am pierdut cuvintele. Toata lumea stie cate ceva despre Marele Zid, deoarece despre el s-au scris sute de carti, expertii se lupta cu argumente puternice in legatura cu motivul pentru care a fost construit sau cati kilometri a avut. Totusi lucrurile despre care nu se prea vorbeste sunt poate cele mai importante, si anume... senzatia pe care o ai odata ajuns acolo.
10. Tibet
Am vizitat manastiri de maici si calugari, impresionante prin ceremoniile lor; acestia ne-au primit cu caldura si bunavointa. Am vizitat temple, palatele celor 2 sotii ale primului imparat considerat intemeietorul Tibetului, palatul Rampoche al sotiei chineze si palatul Jockhang al sotiei nepaleze, apoi palatul de vara. Am aflat o multime de informatii despre istoria si cultura lor atat de veche, am admirat numeroasele statui ale zeitatilor care sunt repere esentiale in religia budista, ne-am inmiresmat cu aromele dense ale betisoarelor incandescente, dar cel mai impresionant este de departe Palatul Potala, resedinta politica si religioasa a lui Dalai Lama, palat care troneaza maiestuos pe munte si parca imbratiseaza fiecare colt al orasului. Este cel mai important centru de pelerinaj al tibetanilor. Acestia il inconjoara in tacute procesiuni, rostind in soapta rugaciuni, cei mai in putere facand continue prosternatii in semn de purificare, multumire si recunostinta fata de Buddha si discipolii lui divini.
11. Shanghai
Imi aduc aminte ca plecand de la Yangshuo spre Shanghai mi-am spus Poate era mai bine sa mergem direct acasa, deja suntem obositi, am vazut ce era mai important... tanguieli pur femeiesti le numesc eu. Pentru ca am ajuns la Shanghai si am spus Poate era mai bine sa avem inca doua zile la Shanghai. Orasul este pentru doamne un paradis al shopping-ului de calitate si pentru domni un permanent motiv de a discuta despre ce le place mai mult - structuri gigantice. Am fost impresionati cu totii de turnurile din zona noua a orasului, care depasesc cu mult imaginatia constructorilor din Occident. Aici am aflat, spre bucuria noastra, a femeilor din grup, ca exista in lume mall-uri de dimensiunile unui oras, dar si piete unde se poate negocia fiecare Yuan.
12. Tibet
Cei care s-au indragostit de Tibet din cartile de spiritualitate sau de geografie vor regasi acolo ceea ce au sperat…acel minunat platou muntos inundat de soare, de o frumusete irezistibila, acei oameni minunati, cu fetele arse de soare, in portul lor traditional, dar mai ales atasati puternic de valorile lor spirituale, de traditia stramosilor lor, de cultura si istoria acestora si, bineinteles, de Dalai Lama, chiar daca nu indraznesc sa o faca deschis fata de straini… numele lui Dalai Lama nu se pomeneste decat soptit…
13. Ursii panda
A doua zi, de dimineata am vizitat Centrul de cercetare al ursilor panda. Odata ajuns aici simti ca te afli intr-un loc diferit, intr- o alta lume, unde vezi acei ursi gigant nederanjati de prezenta turistilor si a bliturilor, care isi petrec majoritatea timpului mancand si dormind. Comparativ cu adultii, puii panda sunt foarte activi si jucausi oferind un spectacol inedit vizitatorilor. Am ramas foarte placut surprinsa de atentia si ingrijirea acordata acestor minunate animale. Totul era impecabil si foarte bine organizat.
14. Tren de mare viteza
Trenul rapid este impresionant, la fel si garile care nu de putine ori au peste 30 de linii (treizeci!). Viteza maxima atinsa este 305km/h, se merge constant la aceasta viteza, insa nu se simte viteza deloc, e foarte confortabil. Personalul din trenuri seamana mult cu cel din avioane, servesc contracost mancare, bauturi, fructe.
15. Shanghai
Inca de la primii pasi poti simti vibratia acestui oras care pare ca nu doarme niciodata. Am plecat catre hotel, avand norocul ca inca nu erau luminile stinse in oras (in Shanghai la ora 23:00, pentru a economisi energia electrica, iluminatul cladirilor se stinge) si am putut admira efectiv ceea ce urma sa vedem mult mai bine incepand cu a doua zi: autostrazi suspendate cu 4-6 benzi pe sens, trenul Maglev care probabil era la ultima calatorie pe ziua respectiva, Pearl Tower sau World Financial Tower. Pornind de la un sat de pescari, Shanghai a reusit sa devina in ultimii 30 de ani al doilea centru financiar al lumii dupa Hong Kong, cu o populatie de peste 23 de milioane de locuitori. Este un oras cosmopolit, cartierul Pudong fiind zona celor mai faimosi zgarie nori, iar privelistea oferita de cartierul Bund (15 stiluri arhitectonice diferite doar in aceasta zona) este una spectaculoasa. Excursia cu Maglev (care in 8 minute strabate centrul Shanghaiul pana la aeroport) sau panorama din Pearl Tower sau din World Financial Tower (indeosebi daca urcati in al doilea, seara) sunt modalitati prin care puteti sa va bucurati de Shanghai asa cum este in realitate: extravagant si modern, prosperitatea fiind cuvantul zilei!
16. Beijing
Vizita in China a inceput cu Beijing, unde principalele obiective de neratat sunt: Piata Tian An Men (poarta de intrare catre Orasul Interzis si zona unde se organizeaza cele mai multe evenimente), Orasul Interzis (declarat monument al patrimoniului mondial UNESCO - complex format din aproximativ 10.000 de incaperi, sute de mii de metri patrati de curti, pavilioane, sali si gradini), Templul Paradisului (o minunatie a arhitecturii Ming), Marele Zid Chinezesc (cea mai grandioasa constructie, aprox. 20.000 km lungime) si Palatul de Vara (aici a fost minunat sa admiram localnicii care-si petrec timpul liber interactionand unii cu altii si facand diferite activitati in aer liber).